4 фактора, които Поколение Z ще революционизира в работната среда

Management Consulting

4 фактора, които Поколение Z ще революционизира в работната среда

Понякога има объркване, когато става въпрос за определянето кой на кое поколение принадлежи и защо. Хората, които представляват по-възрастните групи се случва да критикуват т.нар „Милениуми“ и „Поколение Z“, за това че са вманиачени в себе си, телефоните си и не мислят трезво. Но за кого ли по-точно говорят и дали е така?

Ще направя припомняне, че най-възрастните представители от “Милениумите” се раждат през 1979-80 г., а най-младите през 1995 г. Днешната младеж част от „Поколение Z“ са родени между 1996 и 2010 г. В тази статия ще обърна внимание повече на тях.

Истината е, че им предстои да революционализират света.

Как „Поколение Z“ ще промени работното място?

В България 1,6 милиона са милениуми[1], а до 2020 г. спокойно можем да кажем, че ще представляват повече от 50% от работната сила в глобален мащаб.  Сега, обаче, е 2018 г. и „Поколение Z“ пораства, което означва, че трябва да обърнем поглед и към тях, защото съвсем скоро ще се присъединят към работната сила.

Това че те са тийнейджъри/ки, не означава, че не знаят какво искат да направят с живота си. Изненадващо е, че техните цели в кариерата са много различни от тези на Милениумите.

1.   Склонност към работни места в офиса

Да, това е изненадващо на фона на всички инфлуенсъри, блогъри, влогъри пътуващи и работещи от всяка точка на света, които наблюдваме. Нека да видим защо този тренд може да намалее.

Според статия в списание TIME.COM, ежегодно глобално проучване, проведено от Future Workplace’s, разкривa, че младите хора днес имат желание да работят в офиса. Докато техните предшественици се разболяха от Бърнаут, получиха емоционално изтощение. Това ги накара да се уморят и да мечтаят да имат работа, която им позволява да останат у дома или да бъдат мобилни, но „Поколение Z“ е много по-традиционно и приема идеята за кариера в офиса.

Повече от 36% изразяват желание да работят в офис, което е с 20% повече в сравнение от 2014 г. Междувременно отговорът на „Милениумите“ се е понижил в същия период, като спадна от 47% на 37% само за две години. Броят на миленимумите, които предпочитаха да работят от дома, също се удвоил.

2.   Директен подход при «преследването на целта»

 

Представителите на „Поколение Z“ ще имат много по-голяма вероятност да получат това, което искат по-бързо, когато станат част от работната сила. Това се дължи на тяхната изкусна способност да убеждават родителите си, като използват словесни техники за договаряне и преговаряне, които те използват с родителите и връстниците си, за да се уверят, че техните желания винаги са изпълнени. Докато по-възрастните поколения ги възприемат като манипулативни, заради подхода им, представете си какви промени могат да доведат в индустрията. Чрез развиването на тези умения в ранните си тийнейджърски години тези деца ще бъдат много по-директни в преследването на кариерните си цели и имат търговски умения още преди да са започнали работа.

 

3.   Подобряване общуването във фирмата

 

Докато „Милениумите“ са гъвкави към промяната, когато става дума за виртуална комуникация, „Поколение Z“ чувстват «своите води» в  дигиталните среди. Те всъщност са много по-склонни към директна комуникация очи в очи, особено на работното си място. Има едно много просто обяснение за това: Тези деца израстват, като гледат милениумите (някои, от които са техните родители), на телефоните си. Те на свой ред биват критикуват от „Поколение X“, че разчитат твърде много на технологиите и забравят как да живеят живота си «тук и сега». Докато те самите разбират ползите в технологиите, но при тях са вкоренени разбирания, че има много негативни аспекти. Възполвате ли се от привилегиите им, но не и от технтие зависимости.

 

4.   Повече независимост на работното място

 

Докато „Милениумите“ са обсебени от това да имат ментор в лицето на своите шефове, младите хора са склонни да бъдат много по-професионално независими. В пълно съгласие с техния прословут „практичен“ стил. Те искат да правят нещата по техния начин и учат от собствения си опит.

Всеки човек, който съществува днес, има нещо важно да допринесе на обществото. А „Поколение Z“ съвсем скоро ще поемат своята ниша в пазара – както като потребители, така и като служители. Благодарение на техния непринуден подход, успяват да откриват равносието в живота много по-лесно от „Милениумите“. Ето защо имат склонност и към по-висока заетост в офиса. Откритата комуникация също допринася за това и младите хора съвсем скоро ще революционизират трудовата индустрия и света, както го познаваме днес. Това ще направи промяната в естеството на много професии и изчезването на други.

Едно е сигурно, че тази промяна ще засегне всички поколения и обучението на всеки един работодател и служител е нужно да върви ръка за ръка с динамичната работа, за да остане конкурентноспособна организацята.

И докато срещаме труности да задържим „Милениумите“ зад бюрото в офиса, защо не видим какво мислят по въпроса „Поколение Z“?

 

Информацията и източниците, които съм използвала са:

I.           http://time.com/money/4476832/millennials-generation-z-workers/

II.           https://www.psychologytoday.com/intl/articles/201403/the-beat-generation

III.           https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-08-07/move-over-millennials-it-s-gen-z-s-turn-to-kill-industries

[1] По данни на НСИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Успешно станахте част от обществото ми.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Reneta Vasileva will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.